ISLAMIN NÄKEMYS  SEKSUAALISUUDESTA LUONNOLLISENA JA MYÖNTEISENÄ ASIANA

Jos tänä päivänä puhutaan islamin uskonnon vaikutuksista muslimien seksuaalisuuteen, keskustellaan mielestäni liian paljon islamin uskonnon asettamista kielloista ja rajoituksista. Olen itsekin istunut asiantuntijoiden pitämillä luennoilla, joissa suoranaisesti vain luetellaan aiheeseen liittyviä kieltoja ilman, että kerrotaan islamin uskonnon positiivisista asenteista seksuaalisuuteen liittyen, tai saati, että yritetään kertoa kuulijoille kieltojen taustoja. Itse haluan seksuaalineuvojana korostaa sitä, että tulisi yrittää ymmärtää syitä ja myös kunnioittaa niitä, eikä tyytyä vain ”nämä kaikki ovat kiellettyjä”-listaan. Tällaiset listat yleensä vain lisäävät ennakkoluuloja ja -asenteita.

Seksuaalineuvonnan lopputyöni pohjalta nousevia tärkeitä pointteja muslimien seksuaalineuvontaan ja –kasvatukseen:

  • Seksin harrastaminen nähdään luonnollisena ja myönteisenä asiana, minkä vuoksi mielekkään seksielämän ylläpitäminen on tärkeää
  • Seksuaalisuus kuuluu avioliittoon
  • Esileikin tärkeys

Muun muassa näiden pohjalta näen hyvin tärkeänä, että muslimeille tarjotaan seksuaalineuvontaa seksuaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Siinä vaiheessa omat ennakkoluulot ja -asenteet joutavat roskakoriin ja tärkeää on nähdä islamin uskonnon positiiviset opetukset seksuaalisuuteen liittyen. Seuraavaksi kerron näistä vähän enemmän.

Lopputyöhöni osallistuneet muslimit puhuivat paljon nimenomaan islamin positiivisista opetuksista. Ensinnäkin osallistujat kertoivat, että seksuaalisuus on islamissa arkinen aihe ja seksin harrastaminen avioliitossa on erittäin myönteinen ja luonnollinen asia – se voidaan nähdä synnin vastakohtana. Seksuaalisuuden ja seksin harrastamisen kerrottiin islamin uskonnon mukaan kuuluvan avioliittoon aviopuolisoiden välille. Tutkimukseeni osallistuneet kertoivat, että puolisoiden tulee tyydyttää toisensa, mistä muun muassa seuraava koraanin jae puhuu:

Eräs Hänen merkeistään on myös se, että Hän on teistä itsestänne luonut teille puolisot, jotta löytäisitte heistä tyydytyksen, ja Hän on antanut teille keskinäistä rakkautta ja laupeutta. Totisesti, tässä on merkkejä niille, jotka ajattelevat. (Koraani 30:21)

Islamin mukaan seksuaalisuus ja seksi voidaan nähdä jopa jonkinlaiseksi velvollisuutena: jos avioliitossa ei pysty täyttämään seksin harrastamisen velvollisuutta, on tämä hyvä syy avioerolle. Imaami Anas Hajjarin mukaan lainopillisesti seksiä tulee harrastaa ainakin kerran ja jos näin ei tapahdu, on se peruste avioerolle. Profeetta Muhammadin sunnan mukaan seksiin tulisi myöntyä joka neljäs päivä, paitsi kun nainen ei saa harrastaa seksiä, esimerkiksi kuukautisten aikana. Hajjar lisäksi kertoi, että seksi avioliitossa suojaa vääriltä teoilta ja jos seksiä ei ole, on riskinä puolison epäsiveellinen käytös.

Aineistossani luki useaan otteeseen, että ainoa aviopuolisoiden kahdenkeskinen hetki on yleensä makuuhuoneessa, jossa muslimit voivat panostaa seksiin esimerkiksi meikkien, kynttilöiden, koristeiden, pukeutumisen ja tanssimisen avulla. Tämä voidaan nähdä esileikkinä, jonka tärkeydestä myös koraanissa puhutaan. Hajjar kertoi haastattelussaan: koraanin jae 2:223:”…ja valmistakaa hyvää itsenne hyväksi” viittaa moneen asiaan selittäjien mukaan etenkin tulevaa ajatellen, mm tässä kontekstissa myös kohteliaasti puolison kiihottamiseen ennen yhdyntää”. Hajjarin mukaan esileikin tärkeys nousee esiin myös oppineiden puheissa ja joissakin haditheissa, jotka kertovat profeetan seksuaalikäyttäytymisestä puolisoidensa kanssa.

Seksuaalineuvonnan lopputyössäni on paljon aineistosta poimittuja lainauksia ja esimerkiksi koraanin jakeita selittämään islamin seksuaalisuuteen liittyviä opetuksia. Jos haluat lukea tarkemmin lopputyöni, olethan minuun yhteydessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s