ISLAM JA HOMOSEKSUAALISUUS:   MUSLIMI ANTAA KAIKKIEN KUKKIEN  KUKKIA JA ALLAH TUOMITSEE

Seksuaalineuvonnan lopputyössäni ja useissa muslimien kanssa käymissäni keskusteluissa on noussut esiin islamin uskonnon kielteinen kanta homoseksuaalisuuteen liittyen. Koska en halua rohkaista ketään tyytymään ”nämä kaikki ovat islamin mukaan kiellettyjä” –listaan, otan esille myös muslimien omia mielipiteitä homoseksuaalisuudesta. Uskontotieteilijänä haluan erityisesti pyrkiä ymmärtämään eri ilmiöitä ja tässä yhteydessä syitä homoseksuaalisuuden kiellolle sekä myös sitä, miten tämä todellisuudessa näyttäytyy muslimien elämässä. Ymmärryksen avulla päästään lähemmäksi ihmisten totuutta ja arkipäivää.

HOMOUS ON ALLAHIN ANTAMA KOETTELEMUS

Muslimit usein korostavat sitä, että homoseksuaaliset ajatukset ja tunteet eivät tee syntiseksi. Nämä homoseksuaaliset ajatukset ja tunteet nähdään isoina koettelemuksina ja henkilökohtaisina kamppailuina, joita Allah on antanut henkilöille, joiden hän tietää olevan kykeneväisiä niistä pääsemään eroon. Kamppailua voidaan kutsuta saatanan aiheuttamaksi ”kamppailuksi sielua vastaan” eli ”jihad al-nafs”. Nafs tarkoittaa muslimin sielua, jolla on koraanin mukaan kaksi puolta: toinen puoli houkuttelee pahoihin tekoihin ja toinen puolustautuu pahoja tekoja vastaan. Nafsin houkutusten puoli ajaa muslimeita muun muassa homoseksuaalisiin tekoihin. Muslimilla on velvollisuus opetella pitämään oma nafs kontrollissa saavuttaakseen pelastuksen. Koraanin mukaan jokaisen muslimin sielussa on pahuus, joka voidaan poistaa hyväksymällä tämä ja noudattamalla Allahin asettamia rajoja.

MIESTEN VÄLISET HOMOSEKSUAALISET TEOT OVAT VAKAVIA RIKOKSIA

Islamin mukaan homoseksuaalisten tekojen toteuttaminen on syntiä. Kun muslimit perustelevat tätä, viittaavat he yleensä koraanin profeetta Lootiin, joka saarnasi Sodoman ja Gomorran kaupungeissa (kts. mm. koraani 7:80-81 ja 27:54-55). Koska näiden kaupunkien asukkaat elivät paheellisesti, jumala tuhosi kaupungit.  Tarina Lootista löytyy myös raamatusta.

Lesboista ei kuitenkaan puhuta Koraanissa eikä luotettavissa haditheissa (= profeetta Muhammadin perimätieto). Miesten homoseksuaaliset teot nähdään zina-rikoksina eli luvattomana sukupuolisuhteena tai aviorikoksena. Homoseksuaalisuus on zina-rikos jo siinä mielessä, että islamilaisen avioliiton voi solmia vain naisen ja miehen välille eli pelkästään jo avioliiton ulkopuolisen seksin harrastaminen on kiellettyä. Zina-rikosta pidetään yhtenä vakavimmista rikoksista. Joidenkin islamin oppineiden mielestä naisten väliset homoseksuaalit teot ovat syntiä, mutta eivät kuitenkaan zina-rikoksia, minkä vuoksi näiden yhteydessä sovelletaan harkinnanvaraista rangaistusta.

AJATUKSIA HOMOSEKSUAALISTEN AJATUSTEN JA TUNTEIDEN NORMAALIUDESTA

Joidenkin muslimien mielestä homoseksuaaliset ajatukset ja tunteet ovat normaaleja ja näin tulee myös opettaa lapsille, kun taas toiset ovat tätä ajatusta vastaan. Usein homoseksuaalisuuden normaaliutta vastustavat sanovat, että homoseksuaalisuus on luonnotonta, koraanissa tiukasti kiellettyä ja merkki siitä, että henkilö on joutunut kauas Allahista saatanan puolelle. Homoseksuaalisuutta normaalina pitävät taas perustelevat kantansa esimerkiksi sillä, että Suomessa tulee kunnioittaa erilaisuutta ja tasa-arvoa. Osa on myös kertonut, että uskossa olevilla homoseksuaaleilla voi olla hyvin vaikeaa ja tämän vuoksi on tärkeää, että heidät hyväksytään yhteiskunnassa normaaleina. Lopputyössäni eräs nainen kertoi olevansa biseksuaali ja painivansa tämän asian kanssa. Hän sanoi, että biseksuaalisuus aiheuttaa hänessä ahdistusta. Kokemukseni mukaan islamin uskontoon palanneiden on ollut vaikeampaa hyväksyä islamin uskonnon kielteistä kantaa homoseksuaalisuuteen liittyen, koska moni esimerkiksi on kertonut tuntevansa useita seksuaalivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. Muslimien näkemys homoseksuaalisuudesta normaalina asiana on joidenkin mielestä osoitus tuomiopäivän lähestymisestä.

JOKAINEN HUOLEHTIKOON OMISTA SYNNEISTÄÄN

Muslimien keskuudessa puhutaan paljon siitä, että jokainen muslimi on itse vastuussa omasta elämästään ja tekemistään valinnoista ja jokaisen tulisi huolehtia omista synneistään. Homoseksuaalien tuomitsemisen ei myöskään nähdä olevan muslimin tehtävänä. Tuomita voi ainoastaan Allah. Islamin mukaan muslimilla on kuitenkin velvollisuus puuttua toisen muslimin tekemiin vääryyksiin tai tietämättömyyteen, minkä vuoksi muslimien keskuudessa saatetaan käydä kiivastakin keskustelua homoseksuaalisuuteen liittyen. Yleensä väittely ei kestä kovin kauaa, koska islamin uskonto ei pidä väittelyä hyvänä käytöksenä.

Koska jokainen tekee itse omat valintansa, tulee heidät muslimien mukaan hyväksyä sellaisena kuin he ovat. Kokemukseni mukaan suuri osa muslimeista tulee hyvin toimeen homoseksuaalien kanssa. Osa muslimeista on myös sanonut, että muslimiyhteisöjen kuuluisi tukea homoseksuaaleja eikä hylätä heitä yhteisön ulkopuolelle. Eli muslimien mielestä kaikkien kukkien tulisi antaa kukkia.

SEURAAVAKSI…

Usein muslimit keskustelevat siitä, että vaikka koulumaailman opetuksia ei voi muuttaa, kotona jokainen voi kasvattaa lapsensa kuten haluaa. Tämän vuoksi näen tärkeänä, että muslimivanhempien kanssa keskustellaan kotona tapahtuvasta lasten ja nuorten seksuaalikasvatuksesta ja ristiriidoista, joita lapsi ja nuori voivat kohdata koulun ja uskonnon seksuaaliopetusten välillä. Tästä aiheesta lisää seuraavassa kirjoituksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s