MUSLIMILAPSET JA –NUORET ELÄVÄT RISTIRIITAISTEN SEKSUAALIOPETUSTEN KESKELLÄ – SEKSUAALIKASVATTAJALLA TÄRKEÄ ROOLI

Muslimilapset ja -nuoret elävät islamin uskonnon ja koulumaailman ristiriitaisten seksuaaliopetusten keskellä. Esimerkiksi homoseksuaaliset teot, fyysinen kontakti vastakkaisen sukupuolen kanssa, avioliiton ulkopuolinen seksi, anaaliseksi, pornografialle itsensä altistaminen, yhdyntä kuukautisten aikana ja joidenkin mielestä myös masturbointi ja suuseksi ovat islamin uskonnon mukaan kiellettyjä tekoja, kun taas Suomen koulumaailmassa näitä tekoja pidetään ennemminkin normaaleina. Vaikka islamin uskonto hyväksyy ajatus- ja tunnetasolla kieltoihin liittyvät mielihalut, tulee muslimien kontrolloida niitä koko ajan, etteivät ne johtaisi kiellettyihin tekoihin. Näistä kontrollin keinoista on hyvä tietää,  jotta voi paremmin ymmärtää sekä kiellettyjä seksuaalisia mielihaluja omaavien muslimien arkielämää että laajemmin seksuaaliopetusten välisiä ristiriitoja.

Osa muslimeista elää kiellettyjen seksuaalisten mielihalujensa kanssa ja kontrolloi niitä sekä rukoilemalla Allahilta apua ja anteeksiantoa että vahvistamalla uskoaan Allahiin. Islamin uskonnossa rukous, salat, on tarkoin määritelty, mutta muslimien keskuudessa kuulee usein puhuttavan myös aikaan ja paikkaan sitomattomasta ja vapaaehtoisesta Allahille osoitetusta du’a-pyyntörukouksesta. Myös avioliiton solmiminen nähdään hyvänä keinona, jos muslimilla on esimerkiksi liian suuret mielihalut harrastaa seksiä avioliiton ulkopuolella. Jos avioliitto ei ole mahdollinen, neuvotaan häntä paastoamaan, minkä avulla hän oppii vahvaa tahtoa ja kärsivällisyyttä ja nousee näiden avulla omien mielihalujensa yläpuolelle. Seksuaalineuvonnan lopputyössäni eräs mieshenkilö kuitenkin sanoi, että hänen kohdallaan paastoaminen ei lopettanut itsetyydytyksen tarvetta, vaan se vaikutti päinvastoin. Muslimin tulee lisäksi välttää kiellettyjä mielihaluja provosoivia asioita ja ihmisiä. Henkilöt, jotka muistuttavat häntä Allahista, ovat sopivaa seuraa. Ylipäätänsä yksin olemista kehotetaan välttämään ja omat yksinäiset vapaa-ajat tulee täyttää muun muassa koraania lukemalla, rukoilemalla ja hyviä tekoja tekemällä.

Eläminen ristiriitaisten seksuaaliopetusten maailmassa herättää lapsissa ja nuorissa ajatuksia, tunteita ja kysymyksiä, joita he haluavat jakaa turvallisen aikuisen kanssa. Yleensä muslimien kodeissa vallitsee vaikenemisen kulttuuri seksuaalisuusteemaan liittyen, minkä vuoksi lapsi ja nuori voivat jäädä monien ajatustensa, tunteidensa ja kysymystensä kanssa yksin. Muslimivanhemmat ovat usein sitä mieltä, että lapsen ja nuoren tulee saada vastauksia seksuaalisuuteen liittyviin kysymyksiin jostain muualta kuin kotoa.

Koska muslimien kodeissa seksuaalisuusteemasta vaietaan, kodin ulkopuolinen seksuaalikasvattaja nousee erittäin tärkeään rooliin muslimilasten ja –nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin edistäjänä. Seksuaalikasvatustilanteessa on tärkeää, että lapset ja nuoret voivat avoimesti kertoa omista ristiriitaisiin seksuaaliopetuksiin liittyvistä ajatuksista ja tunteista. Seksuaalikasvattajan tulee kuitenkin tiedostaa, että seksuaalisuudesta keskustelu saattaa aiheuttaa muslimilapsissa ja -nuorissa häpeän ja syyllisyyden tunteita. Tämän vuoksi muslimin voi olla hyvin vaikea puhua esimerkiksi tekemästään kielletystä seksuaalisesta teosta. Seksuaalikasvattajalla on hyvä olla tietoa islamin uskonnon seksuaaliopetuksista ja islamista yleisemminkin, jotta hänen on helpompi sekä ymmärtää islamin uskonnon mahdollisia vaikutuksia muun muassa muslimilapsen ja –nuoren persoonaan, käytökseen ja kommunikointiin että tarjota uskontoa kunnioittavaa seksuaalikasvatusta ristiriitaisten seksuaaliopetusten keskellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s