SEKSUAALITERVEYSONGELMAT  SUOMEN MUSLIMINAISTEN ELÄMÄSSÄ

Seksuaalineuvonnan lopputyössäni usea musliminainen kertoi kivuliaiden yhdyntöjen olevan omaan seksuaaliterveyteen liittyvä ”ykkösongelma”. Moni nainen puhui myös seksuaalisen halun puutteestaan. Tämä ei kuulosta mitenkään erityiseltä, koska kivuliaat yhdynnät ja seksuaalisen halun puute ovat naisten seksiongelmista yleisimmät. Mutta mitä sitten, kun nämä ongelmat näyttäytyvät nimenomaan musliminaisten elämässä?

Muslimit näkevät seksuaalisuuden henkilökohtaisena ja tiukasti yksityiseen elämään kuuluvana asiana, minkä vuoksi moni vastanneista musliminaisista oli jäänyt yksin ongelmiensa kanssa. Moni lopputyöhöni osallistunut musliminainen kertoikin, että ”en ole puhunut asiasta (ongelmasta) vielä kenellekään”. Lähes jokainen sanoi hakevansa seksuaaliterveyteen liittyvää tietoutta vain anonyymisti internetistä. Lopputyöni mukaan ainoana poikkeuksena olivat enemmän lisääntymisterveyteen, kuten kuukautisiin ja synnytykseen, liittyvät ongelmat, joihin taas oli haettu apua. Heti, kun siirryttiin enemmän seksuaalisen nautinnon puolelle, kuten kivuliaisiin yhdyntöihin ja seksuaaliseen haluun, ongelmista vaiettiin. Naiset kuitenkin halusivat saada apua myös näihin vaiettuihin ongelmiin.

Koska ongelmiin ei oltu haettu apua, suuri osa ei osannut kertoa ongelmiensa syitä ja osa vain pohti, että voisivatko esimerkiksi vaihdevuodet, kuivat limakalvot ja ympärileikkaus olla syynä kivuliaisiin yhdyntöihin. Ympärileikkaus ja kivuliaat yhdynnät nousivat esiin myös tekemässäni kahdenkeskisessä seksuaalineuvonnassa erään iäkkään musliminaisen kanssa. Hän kertoi, että kaikenlainen miehen kosketus tuntuu pahalta ja hän epäili, että se johtuu hänelle tehdystä ympärileikkauksesta.

Islamin uskonto kieltää seksin avioliiton ulkopuolella, joten muslimeille kivuliaat yhdynnät ja seksuaalisen halun puute ovat ongelmia nimenomaan avioliitossa. Naisen ja miehen välille solmitussa muslimiavioliitossa seksin harrastaminen nähdään tärkeänä, jopa velvollisuutena. Muslimiavioliitossa ”naisella on oikeus, kuten miehellä, tulla tyydytetyksi. Jos jompikumpi haluaa seksiä, on toisella myös velvollisuus antaa sitä”. Tämän velvollisuuden vuoksi eräs musliminainen kertoi seksin harrastamisen välillä tuntuvan ”kotityöltä”. Imaami Anas Hajjarin mukaan lainopillisesti seksiä tulee harrastaa avioliitossa ainakin kerran ja jos näin ei tapahdu, on se peruste avioerolle. Hän sanoi, että profeetta Muhammadin sunnan mukaan seksiin tulisi kuitenkin myöntyä joka neljäs päivä, paitsi kun nainen ei saa harrastaa seksiä, esimerkiksi kuukautisten aikana. Hajjar kertoi säännöllisen seksielämän suojaavan aviorikoksilta.

Usea musliminainen kertoi, että ”haluaisin haluta enemmän”, mikä voi myös liittyä seksin harrastamisen tärkeyteen. Myös seksuaalineuvontatyössä olen käynyt kahdenkeskistä keskustelua musliminaisten kanssa seksuaalisesta haluttomuudesta. He kertoivat oman seksuaalisen haluttomuuden olevan iso ongelma avioliitossaan, jossa seksiä tulee harrastaa säännöllisesti.

Kun seksuaaliterveysongelmat näyttäytyvät musliminaisten elämässä, tulee ottaa huomioon islamin uskonnon seksuaaliopetukset ja niiden mahdolliset vaikutukset sekä muslimien seksuaalisuuteen että seksuaaliterveyteen liittyviin päätöksentekoihin. Olen itse huomannut, että seksuaaliterveysongelmista musliminaisten kanssa puhuvalla ammattilaisella on hyvä olla hieman pohjatietoa islamin uskonnosta, jotta hän voi sekä ymmärtää ongelmia laajemmassa kontekstissa, ottaa ongelmat kunnioittavasti puheeksi että tarjota kunnioittavaa neuvontaa ja apua ongelmien ratkaisemiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s