”TOIVOTTAVASTI SILLÄ EDES YKSI  TYTTÖ PELASTUISI SILPOMISELTA” – JALKAUTUVAN SEKSUAALINEUVONNAN JA PUHEEKSI OTTAMISEN TÄRKEYS

Tänään on tyttöjen sukuelinten ympärileikkausta vastustava päivä. Aihe on viime vuosina herättänyt paljon keskustelua, ajatuksia ja tunteita. Ympärileikkaus aiheuttaa sukupuolielämälle pitkäaikaisia seksuaaliterveyshaittoja, kuten yhdyntäpelkoa, yhdyntäkipuja, orgasmiongelmia ja seksuaalisen halun puutetta. Yhdyntä voi olla jopa täysin mahdotonta.

Useat seksuaalineuvonnan lopputyöhöni osallistuneet naiset kertoivat kivuliaasta yhdynnästä ja miettivät oireelleen syitä. Kivulias yhdyntä –teema oli sellainen, josta useat naiset eivät olleet koskaan kertoneet kenellekään. He selvästi myös halusivat tietoa tähän ongelmaan liittyen. Tässä yhteydessä muutama nainen pohti ympärileikkauksen osallisuutta kipuun. Yksi kertoi voimakkaasta kivusta klitoriksessa ja siitä, että joutuu kivun takia keskeyttämään yhdynnän: …kun saan orgasmin tai olen samassa niin tunnen niin pahan kipu klittorissa ja en tiedä oliko se lääkäri joka minut ympärileikassi tehnyt jotain väärin. Tuntuu siltä että siellä olisi piikki. En ole puhunut asiasta vielä kenelläkään. Siis aina joudun keskeyttämään kaiken mistä nautin sen kivun takia. Ja sei liity Islamiin…Ois kiva tietää tosta koska mul ei oo hajuakaan.”

Tyttöjen ympärileikkauksesta tiedottamisessa ja ympärileikattujen tavoittamisessa tärkeässä osassa on jalkautuva seksuaalineuvontatyö, jonka avulla tavoittaa helpommin myös iäkkäämpiä, sosiaalisen median ulkopuolella eläviä ja suomen kieltä huonosti puhuvia henkilöitä. Kun ammattilainen menee ihmisten luo, neuvonta ja aiheen puheeksi ottaminen tapahtuvat kohdeyleisölle tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Turvallinen ympäristö on yksi tärkeä edellytys onnistuneelle seksuaalineuvonnalle.

Ympärileikkauksen puheeksi ottaminen on haastavaa ja tähän taitoon tulisi panostaa ammattilaisten keskuudessa tulevaisuudessa yhä enemmän. Jalkautuvassa seksuaalineuvonnassa aiheesta puhuminen on hyvä aloittaa esimerkiksi ryhmätapaamisella ja kertoa muiden aiheiden lomassa, että ”minulle seksuaalineuvojana voi puhua myös ympärileikkauksesta”. Kun on saanut kuulijoiden kunnioituksen, tulevat he usein kertomaan kasvotusten omasta ympärileikkauksestaan ja siihen liittyvistä terveysongelmista ryhmätilanteen jälkeen.

Muistan esimerkiksi iäkkään musliminaisen, joka halusi tulla puhumaan kanssani ryhmäneuvonnan jälkeen. Aiheena oli tuolloin seksuaalineuvonnan info, jossa käytiin läpi ihmisen seksuaalisuutta ja seksuaaliterveyttä sekä sitä, millaisissa asioissa seksuaalineuvoja voi olla avuksi. Nainen oli käynyt samassa kokoontumispaikassa pitkään ja hänellä oli siellä paljon tuttavia. Neuvonnan aluksi hän avoimesti sanoi, että hänet on ympärileikattu. Nainen kertoi, että hänen miehensä kosketus tuntuu todella pahalta: hän ei halunnut, että mies koskettaa häntä haarojen alueelle, eikä minnekään muuallekaan. Ongelmiensa syyksi hän epäili ympärileikkausta ja siitä jääneitä traumoja. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kyseinen nainen kertoi sukupuolielämästään ja ympärileikkauksestaan kenellekään.

Aion jatkaa jalkautumista ja työtä aiheen parissa edelleen, vaikka puheeksi ottaminen on usein haastavaa. Yhdyn erään musliminaisen sanoihin: Asian puheeksi ottaminen onkin varmaan juuri haastavaa, mutta toivottavasti sillä edes yksi tyttö pelastuisi silpomiselta. Toivotaan että tulevaisuudessa myös työkalut tämän asian suhteen paranisivat entistä enemmän.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s