SEKSUAALINEUVONTAAN KÄSITTEITÄ SOMALIN, PERSIAN JA KURDIN KIELILLÄ

Olen maahanmuuttajien kanssa tekemääni seksuaalineuvontatyötä varten pyytänyt eri kontaktieni kautta käännöksiä käsitteille seksuaalisuus, terveys ja seksuaaliterveys. Kääntäjät ovat saaneet vapaat kädet – tärkeintä on ollut, että pointti on tullut selville. Käännökset ovat olleet työssäni todella hyödyllisiä. Halusin laittaa käännökset tänne kaikkien saataville.

Määritelmät ovat WHO:n mukaisia:

SEKSUAALISUUS

Seksuaalisuus on olennainen osa jokaisen ihmisen persoonallisuutta. Tämä koskee niin miehiä, naisia kuin lapsiakin. Se on perustarve ja yksi ihmisyyden osa, jota ei voida erottaa muista elämän osa-alueista. Seksuaalisuus ei ole yhdynnän synonyymi. Se ei liity ihmiseen kykyyn saada orgasmeja, eikä se myöskään ole yhteenveto elämämme eroottisista piirteistä. Ne voivat kuulua seksuaalisuuteemme mutta eivät välttämättä ole osa sitä. Seksuaalisuus on paljon enemmän: se on mukana energiassa, joka saa meidät etsimään rakkautta, ihmissuhteita, lämpöä ja läheisyyttä; se ilmenee tavassamme tuntea ja herättää tunteita sekä koskettaa toisiamme. Seksuaalisuus vaikuttaa ajatuksiin, tunteisiin, tekoihin ja reaktioihin sekä sitä kautta henkiseen ja ruumiilliseen terveyteemme.

SOMALIN KIELELLÄ:

Dareenka galmada

Dareenka galmada waa dareen qof walba oo bini aadamka dareemo. Ha ahaado nin, naag ama cunug xataa. Waa dareen caadi ah oo ka tirsan qof walba noloshiisa. Dareenka galmada waxyaalo badan uyuu noqon karaa ha ahaato mid dareen ah, ama suubin ah ama kafagar ah; waxaa la socoto firfircooni, in uu qofka jaceylgalo oo uu rabo sidii uu ugu dhawaan lahaa qofkale oo nolosha ula qyebsan lahaa. Waa dareen uu dareemaayo qofka asagoo jawaab kahelaayo qofka kale. Dareenka galmada qofka waxuu ka dareemi karaa maskax ahaan, in uu suubinaayo waxayna saameyn kulahaan karaa dhinac caafimaad ahaan.

KURDIN KIELELLÄ: (Huom! Joillekin latinalaisilla aakkosilla kirjoitettu teksti voi olla vaikeaa ymmärtää)

Ragazeti:

Ragaz basheka la bnchinay mrov. Ragazeti paywasta ba zhn u piaw u mndal, bnchinayaki pewista u basheka la mrovayati u natwanret jiya bkretawa la sheway zhiyan. Ragazeti hawmana nia lagal wushay jutbun u paywandi nia ba twanakani mrov bo away jutbuni habet. Ragaz u jutbun datwann ragazayati bgrna xo balam basheki grng nin. Ragazeti zor lawa ziatra, bazhdari dakat la wza (hez), waman le dakat xoshawist bin la bar chawi yaktr u paywandi garm u hogr bun drust bbet. Waman le dakat btwanin penasay hastakanman bkayn u hastakanman dauruzhenet. Ragazeti karigara la sar bir krdnawa, hast u krdar u dzha krdar. Ba hoy amanash karigari abet la sar bir u hosh u tandrusti fiziyayi.

PERSIAN KIELELLÄ:

جنسی تمایلات

بشریت از ضروری بخش یک جنسی تمایلات

,جنسی رشد شامل این . است زندگی طول در

 هویت, جنسی, گرایش ,بیولوژیکی جنس

و ,با مطابق در آن نقش و اجتماعی جنسیتی

.است خانواده از ادامه در مچنین

 در تجربه و ابراز توان می جنسی تمایلات

 ,ها نگرش :مختلف های روش از بسیاری

.است دیگران به و خود با رابطه در و ,ها باور ,ها ارزش

TERVEYS

Täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila eikä pelkästään sairauden poissaoloa.

SOMALIN KIELELLÄ:

Caafimaadka:

Caafimaadka mid buuxa oo ah mid jir ahaan, mid maskax ahaan iyo bulsho ahaan aad dadka ku dhexjirtid. In ey jiro kaamaqantahay keliya ma ahan in aad caafimaadqabtid.

KURDIN KIELELLÄ: (Huom! Joillekin latinalaisilla aakkosilla kirjoitettu teksti voi olla vaikeaa ymmärtää)

Tandrusti:

Tandrusti wata tawawi fiziyayi, bir u hoshi lagal chalak bun la komalayati nak tanha dur bun la naxoshi.

PERSIAN KIELELLÄ:

سلامت

.است فقدان صرفا نه و رفاه اجتماعی و روانی ,جسمی کامل حالت

SEKSUAALITERVEYS

Seksuaaliterveys on seksuaalisuuteen liittyvän fyysisen, emotionaalisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila; siinä ei ole kyse vain sairauden, toimintahäiriön tai raihnaisuuden puuttumisesta. Hyvä seksuaaliterveys edellyttää positiivista ja kunnioittavaa asennetta seksuaalisuuteen ja seksuaalisiin suhteisiin sekä mahdollisuutta nautinnollisiin ja turvallisiin seksuaalisiin kokemuksiin ilman pakottamista, syrjintää ja väkivaltaa. Hyvän seksuaaliterveyden saavuttaminen ja ylläpitäminen edellyttää kaikkien ihmisten seksuaalisten oikeuksien kunnioittamista, suojelemista ja toteuttamista.

SOMALIN KIELELLÄ:

Caafimaadka dhinaca dareenka galmada:

Caafimaadka dareenka galamada waa mid jir ahaan, niyad ahaan iyo maskax ahaan ah. Waa in uu qofka kala fahmo dareenka galmada, iyo in ay caadi tahay qofka in uu dareemo sidoo kala qofka in akhiyaar u yahay galmada oo wax khasab iyo dhibaato eysan jirin uuna fahmaayo khataraha ey lahaan karto. Qof walba waxuu xakh iyo go´aankiisa u leeyahay dareenkiisa galmo oo dadka kalo arimahooda la tixgaliyo oo xukhuukhtooda lagu xad gudbin.

KURDIN KIELELLÄ: (Huom! Joillekin latinalaisilla aakkosilla kirjoitettu teksti voi olla vaikeaa ymmärtää)

Tandrusti ragazi:

Tandrusti ragazi paywasta ba ragazeti u tawawi fiziyayi, bir u hosh u chalaki la xo agretawa. Ama watay awaya ka mrov twanay fiziyayi tawawa, la rui daruni tandrusti basha wa chalaka la komalga. Tandrusti ragazi tanha manay awa nia ka mrov dur bet la naxoshi. Jutbuni ragazi pewisti ba rezgrtn u shewayaki areya (razamandi hardu lay teda bet). Sexeky bashi tandrwst pewisti ba paywandi sexy haya u dakret xosh bet u sharazay la sexeky salamat ba be bezar krdn, jyabwnawa lagal twndw tizhi. Henanadi u parastne ragazeti bash w salamat bo hamw kasek peweste ba rez grtn haya.

PERSIAN KIELELLÄ:

جنسی بهداشت

 .رفاه اجتماعی و روانی عاطفی, جسمی جنسی تمایلات به مربوط جنسی بهداشت

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s