MINIETNOGRAFIAN AVULLA PÄÄSEE  LÄHEMMÄKSI ASIAKASTA 

Olin viime viikolla yhdessä kollegani Sari Toivosen kanssa pitämässä terveydenhoitajaopiskelijoille luentoa DIAKissa. Oma osuuteni koski islamin uskontoa ja seksuaaliterveyttä. Yhdessä diassa esittelin antropologian etnografiasta muodostettua minietnografista työotetta, joka herätti opiskelijoissa kiinnostusta. Huomasin, että todella moni esimerkiksi otti kuvan kyseisestä diasta.

Antropologiaa on vaikea tyhjentävästi määritellä. Voidaan kuitenkin sanoa, että se tutkii sosiaalisen elämän monimuotoisuutta ja kulttuurieroja. Antropologia ei ajattele kulttuuria homogeenisena tai staattisena eikä se irrota sitä sen muusta kontekstista – antropologia ottaa huomioon kulttuurin kokonaisuudessaan. Antropologian mukaan ihminen on kulttuurinsa tuotosta ja tämän vuoksi kulttuuri vaikuttaa ihmisen arvoihin, asenteisiin ja käytökseen. Esimerkiksi kanadalainen antropologi Margaret Lock on sanonut, että ajatus normaalista, epänormaalista, sairauden määritelmästä ja yksilöllisistä vaivakokemuksista vaihtelee ajassa ja paikassa. Tämän hän todensi vaihdevuosioireita koskevassa tutkimuksessaan: Lockin tutkimus kumosi ajatuksen universaaleista vaihdevuosioireista ja nosti esiin ajatuksen paikallisesta biologiasta, local biologies.

Mielestäni antropologialla on paljon annettavaa muun muassa monikulttuuriseen asiakastyöhön nimenomaan sen päämetodologian eli etnografian kautta. Etnografisessa tutkimuksessa antropologi tutkii kulttuuria ”sisältäpäin”. Hän usein menee asumaan yhteiskuntaan ja siellä asuessaan yrittää tarkastella, kuvailla ja ymmärtää maailmaa paikallisten maailmasta käsin – esimerkiksi paikallisten uskontoa, moraalikäsityksiä ja arvoja.

Ammattilaisille tulisikin opettaa minientnografiaa. Tällöin ammattilainen saa selville  asiakkaan omia ajatuksia, näkemyksiä ja toiveita eli näkee maailmaa asiakkaan näkökulmasta käsin. Näitä tietoja ammattilaisen tulisi yhdistää omaan tietouteensa. Tällaisessa tilanteessa ammattilaisen on muun muassa helpompi etsiä asiakkaan kanssa hänelle parhaiten sopivia ongelmanratkaisukeinoja.

Minietnografinen työote auttaa asiakassuhteessa pääsemään lähemmäksi asiakasta, mikä on mielestäni erittäin tärkeää luottamuksellisen asiakassuhteen luomisessa.  Luottamuksen myötä asiakas yleensä paremmin omaksuu ammattilaisen ehdottamia hoitotoimenpiteitä ja –käytäntöjä. Napier et al. esitti artikkelissaan useita minietnografisia kysymyksiä, joita voi käyttää asiakaskontaksissa:

Napier

Lisäisin edellä mainittuihin kysymyksiin muutaman kysymyksen lisää. Erityisesti kysymykset 2 ja 3 ovat usein oleellisia, koska asiakas, esimerkiksi moni ulkomaalaistaustainen muslimi, voi tulla kollektiivisesta yhteisöstä. Näiden kysymysten avulla otetaan huomioon laajempi yhteisö ja sen vaikutukset yksilön ongelmaan sekä päätöksentekoihin:

Napier lisä5Edesmenneen ranskalaisen filosofin ja lääkärin Georges Canguilhemin ajatus personalisoidusta lääketieteestä liittyy minietnografiseen työotteeseen. Hänen mukaan yksilön tulisi itse määritellä oma terveytensä tilanteen mukaan. Tällöin terveyttä edistetään asiakkaan näkökulmasta käsin. Ammattilaisen tehtävänä puolestaan on auttaa yksilöä paremmin adaptoitumaan hänen omaan ympäristöönsä. Tällainen lähestymistapa auttaa edistämään terveyttä eri ajassa ja paikassa.

Lisää lukemista:

Kleinman, Arthur & Benson, Peter. 2006. Anthropology in the Clinic: The Problem of Cultural Competency and How to Fix It. PLoS Medicine 3:10,1673-1676.

Lancet, 2009: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(09)60456-6/fulltext?_eventId=login

Lock. Margaret (1998): Menopause: Lessons From Anthropology. Psychosomatic Medicine. Volume 60(4), pp 410-419.

Napier, David et al. (2014) Culture and health. Lancet 2014; 384: 1607–39

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s