TERVEYDENHOITAJAOPISKELIJAT  KOKEVAT TARVITSEVANSA ENEMMÄN  PEREHDYTYSTÄ SEKSUAALISUUTEEN  JA SEKSUAALITERVEYTEEN LIITTYEN

Kävin kollegani Sari Toivosen kanssa DIAKissa pitämässä viidenne ja kuudennen lukukauden terveydenhoitajaopiskelijoille luentoa viime viikolla. Sarin esityksen otsikko oli ”Naisten ympärileikkaus – tietoa ja vastuuta monikulttuuriseen hoitotyöhön ja haitallisen perinteen vähentämiseksi”. Oma luento-osuuteni käsitteli islamin uskontoa ja seksuaaliterveyttä. Otsikko oli lainattu Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikön professorilta Marja-Liisa Honkasalolta saamastani sähköpostista: ”Nykyään tarvitaan paljon – ja enemmän – kulttuurin ja terveyden osaajia.” Tämä tiivistää hyvin oman luentoni pointin. Luentoni sisältö:

SISÄLTÖLuento kesti yhteensä 2h 30min ja lopuksi keräsimme palautetta jokaiselta 19 opiskelijalta. Halusimme palautteella kartoittaa opiskelijoiden tietotaitoa seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyen, omia asenteita ja lisäkoulutuksen tarvetta. Lisäksi halusimme saada palautetta luennoistamme ja niiden sisällöstä.

Palautteiden mukaan terveydenhoitajilla on tärkeää olla tietoutta seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä, opiskelijat ovat motivoituneita puhumaan seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä, tietoa ja taitoa kaivataan enemmän, luennoilta saatiin tärkeää lisätietoa ja luentojen aiheet koettiin erittäin tärkeiksi.

Jokaisen opiskelijan mielestä oli tärkeää, että terveydenhoitajilla on tietotaitoa seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyen: Kohtaamme päivittäin asiakkaita, joiden kanssa asioista pitää olla tietoa ja heitä pitää ohjeistaa siitä. / Ennaltaehkäisy ja tiedon lisääminen ehkäisevät haittoja. / Äärimmäisen tärkeää. Seksuaalisuus ja seksuaaliterveys iso osa ihmisen identiteettiä, hyvinvointia, osa ihmisen mielenterveyttä. / Th on luonteva taho käsitellä seksuaaliterveyttä. / Meidän työkuvaukseen kuuluu antaa tietoja seksuaalisuutta ja seksuaaliterveyteen liittyviä asioita.

89% kertoi olevansa motivoitunut puhumaan seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä työssään: tärkeä aihe ja tärkeää lisätä omaa ja toisten tietoutta. Tässä yhteydessä moni kertoi, että motivaatio kasvaisi varmasti ajan kanssa, kun saa varmuutta. Myös lisätiedon tarpeesta kirjoitettiin: olen motivoitunut, mutta tarvitsen vielä enemmän tietoa asiasta, jotta voin asiakkaiden kanssa niistä puhua. 11% puolestaan vastasi tähän kysymykseen ’ei’ tai ’en osaa sanoa’. Tässä yhteydessä kerrottiin, että motivaatio liittyy paljon siihen missä on töissä ja miten aihe liittyy työhön: Riippuen tilanteesta ja missä… työskentelen. Esimerkiksi neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa olen motivoituneempi kuin työterveydessä työskennellessäni. Neuvolassa ja kouluth:ssa asia on luontevampaa ja enemmän ”tarkoituksenmukaista”.

68% koki tarvitsevansa enemmän perehdytystä (=tietoa ja taitoja) seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyen. Opiskelijoiden mukaan näistä aiheista oli puhuttu opinnoissa hyvin vähän. Osa nosti esiin, että perustiedot ovat hallussa, mutta opintojen aikana erityiskysymyksistä aiheeseen liittyen käsitellään hyvin vähän. Seksuaalisuus ja seksuaaliterveys nähtiin todella laajoina aiheina, joihin haluttiin huomattavasti enemmän perehtymistä. Erityisesti eri kulttuurien erityispiirteistä kaivattiin enemmän tietoa. Muutama halusi lisää tietoa seksuaalivähemmistöistä ja miehen seksuaalisuudesta. Lisäksi hyväksikäytetyn kohtaamiseen kaivattiin enemmän tietoutta. Eräs opiskelija vastasi, että kokee aina tarvitsevansa lisätietoa. Koska tietoa ei ollut, yksi opiskelija kirjoitti, että aiheiden käsittely ei ehkä lähtisi omasta aloitteestani.

Lisää perehdytystä kaivattiin myös puheeksiottamiseen liittyen. Osa kirjoitti, että taitoja on opintojen aikana saanut harjoitella hyvin vähän. Opintojen aikana puheeksiottamista haluttiin harjoitella esimerkiksi case-esimerkkien avulla. Useat olivat kuitenkin sitä mieltä, että vain kokemus voi kartuttaa taitoja: puheeksiottaminen helpottuu kokemuksen myötä.

84% koki saaneensa luennolta tärkeää tietoa. Opiskelijat kertoivat saaneensa lisätietoa erityisesti naisten ympärileikkauksesta, kulttuurin ja uskonnon vaikutuksesta ihmisiin sekä kollektiivisuudesta: Naisten ympärileikkaus suht vieras aihe itselle. / Ympärileikkauksesta, muslimien tavoista, kollektiivisuudesta. / Ymmärsin paremmin miten kulttuuri ja uskonto vaikuttavat ihmisiin. Opiskelijat myös kertoivat saaneensa paljon uutta tietoa ja vinkkejä mistä hakea tietoa. Eräs kirjoitti, että luennolta käsiteltyjä aiheita usein sivuten mainitaan, mutta nyt tuli käytännönläheisesti tietoa.

Ylipäätänsä palautteista huomasi, että luentoja pidettiin informatiivisina: Asiatietoa, täsmällistä. / Pätevät luennoitsijat. Kattava ja syvällinen alustus ja luennot. / Todella kattava kokonaisuus. / Hyvät ja monipuoliset esitykset, kiitos! / Mukavaa oli, että otettiin hoitajan näkökulmaa ja konkretiaa esiin. / Luento oli todella mielenkiintoinen, tärkeitä ja isoja huomioon otettavia asioita. / Luento oli todella hyvä, sillä koulussa ei ole ollenkaan käsitelty seksuaalisuutta monikulttuurisesta näkökulmasta tai naisten ympärileikkauksista. Hienoa!

Myös meille jäi Sarin kanssa hyvä fiilis luennosta: saimme jaettua todella tärkeää tietoa sekä jäsenneltyä ja tiivistettyä monimutkaisia asioita. Samalla huomasimme, että aiheista kouluttaminen on erittäin tarpeellista. Koska molemmin puolin luennoista jäi hyvä maku, yhteistyömme opettajan kanssa jatkuu tulevaisuudessakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s