VAIHDEVUODET JA NIIHIN LIITETYT  OIREET VAIHTELEVAT  KULTTUUREITTAIN

Kuukautisten loppuminen on universaali noin 50-vuotiaiden naisten kokemus. Kun kuukautiset loppuvat, nainen ei voi enää tulla raskaaksi. Mahdollisen käytössä olevan ehkäisyn lopettamisen nähdään olevan turvallista, kun viimeisistä kuukautisista on kulunut vuosi. Vaihdevuosiaikana naiset voivat saada erilaisia oireita muun muassa kehon hormonaalisten muutosten myötä. Ehkä yleisimmin keskustelun aiheena ovat ”kuumat aallot” ja seksuaalisen halun puute.

Yleisellä tasolla puhutaan naisten kuukautisista, ja niiden loputtua naisten vaihdevuosista tai menopaussista, vaikka todellisuus voi joskus olla hyvin moninainen. Voi olla, että kaikilla naisilla ei ole kuukautisia. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että kuukautisvuotoa voi olla myös henkilöillä joilla on kehossaan kohtu ja munasarjat, oli heidän kokemuksensa sukupuolestaan mikä tahansa. Yksilöllisistä eroista ja sukupuolen moninaisuudesta huolimatta käsittelen tässä tekstissäni nimenomaan naisten vaihdevuosia.

Olen huomannut seksuaalineuvontatyössäni paljon eroja vaihdevuosiin suhtautumisessa ja niihin liitetyissä oireissa eri kulttuurien edustajien välillä. Kaikissa kulttuureissa ei välttämättä yhdistetä vaihdevuosiin mitään oireita. Lisäksi vaihdevuosia vastaavaa käsitettä ei löydy kaikista kielistä. Tämä huomio on herättänyt minussa vuosien aikana monia kysymyksiä.

Otin asiasta hieman selvää, ja kokosin tähän mielestäni mielenkiintoisimpia huomioita vaihdevuosiin liittyvien asenteiden ja merkitysten sekä vaihdevuosioireisiin liittyvien erojen näkökulmista. Erityisesti minua kiinnostaa korreloiko negatiivinen suhtautuminen vaihdevuosiin pahempien vaihdevuosioireiden kanssa. Miksi joidenkin kulttuurien edustajien keskuudessa vaihdevuosioireita esiintyy enemmän kuin toisten? Onko osa vaihdevuosioireista vain korviemme välissä?

Lue koko blogiteksti täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s