MISTÄ ON KAUNIIT SOMALINAISET TEHTY?

Kulttuuri vaikuttaa ihmisten näkemykseen siitä, mikä on kaunista. Somalikulttuurissa naiskauneus nähdään monen tekijän summana. Somalikulttuurin kauneusihanteet ovat saaneet vaikutteita muun muassa arabikulttuurista ja islamin uskonnosta, jotka rantautuivat Somaliaan arabisiirtolaisten myötä 900-luvulla.

Somalikulttuurissa sukupuoliroolit ovat usein hyvin konservatiiviset, jolloin karkeasti sanottuna naisten vastuulla on kodista ja erityisesti pienten lasten kasvatuksesta huolehtiminen, ja perheen pää eli mies hoitaa kodin ulkopuoliset toimet. Tämä johtaa usein esimerkiksi siihen, että somalinainen on taloudellisesti miehestään riippuvainen. Perinteiset sukupuoliroolit ja taloudellinen riippuvuussuhde kuvaavat kokemuksieni mukaan hyvin myös Suomessa asuvien, erityisesti iäkkäämpien, somalinaisten elämää.

Muun muassa edellä mainituilla valtasuhteilla on ollut vaikutuksia somalinaisten kauneusihanteisiin. Ihanteet siis saattavat ainakin osittain olla nimenomaan miesten ajatuksia kauniista naisesta, joita naiset toteuttavat taatakseen itselleen taloudellisesti varman tulevaisuuden ja uskonnollisesti kunniallisen aseman yhteiskunnassa, mikä on usein edellytys avioliittoon pääsemiselle. Ylipäänsä somalinainen on usein se, joka kantaa suvun ja laajemminkin yhteisönsä kunniaa.

Sosiaaliantropologi Lucy Lowe on tehnyt tutkimusta Kenian pääkaupungin Nairobin Eastleigh-lähiön somalinaisten kauneusihanteista. Tutkimuksessa hän nosti esiin, että somalikulttuurin mukaisesti nimenomaan somalinaisten tulee niin sanotusti kantaa somali-identiteetin lippua, jossa olennaisessa osassa ovat kauneusihanteet. Lowen mukaan miehet puolestaan ennemminkin kieltäytyivät pitämästä yllä somalikulttuurin perinteisiä miesten asuja ja halusivat pukeutua ulkomailta tuotuihin länsimaalaisiin vaatteisiin.

Olen itsekin huomannut, että somali-identiteetin ylläpitäminen ja kunnia liittyvät nimenomaan somalinaisten elämään ja heidän kauneusihanteisiinsa. Tämän vuoksi etsin tässä artikkelissa punaista lankaa nimenoman somalinaisten kertomista kauneusihanteista. Edellisissä kappaleissa esiteltyjen valtasuhteiden vuoksi on mielenkiintoista kysyä, ”mikä tarkoitus kauneudella on somalikulttuurissa?”. Tämä kysymys onkin oleellisessa osassa punaisen langan metsästyksessä.

Somalinaisten kauneusihanteisiin kuuluu monenlaisia tekijöitä. Olen koonnut tähän artikkeliin erityisesti niitä ihanteita, jotka ovat tutkimusten ja omien kokemusteni mukaan keskeisessä osassa somalinaisten kauneusihanteissa. Artikkelin sitaatit ovat pääosin somalityttöjen kauneusihanteita käsittelevän kandidaatintutkielmani aineistosta. Aineistona olen käyttänyt lisäksi seksuaalineuvontatyössäni somalityttöjen ja –naisten kanssa käymiäni keskusteluita ja edellä mainitun sosiaaliantropologin, Lucy Lowen, tutkimusta. Tekstin valmistusvaiheessa olen myös konsultoinut useaa eri somalikulttuurin edustajaa.

Lue koko teksti loppuun täältä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s